Ο αγγειοχειρουργός έχει θέση σε δύο πολύ βασικά σημεία:

Πρόληψη

Είναι εξαιρετικά σημαντικό κάθε διαβητικός ασθενείς να ελέγχει τις αρτηρίες των κάτω άκρων του.

Διαβητικό Πόδι

Αυτό γίνεται με την κλινική εξέταση, τη λήψη εξειδικευμένου ιστορικού, την εξέταση με τρίπλεξ των αρτηριών.

Το γεγονός ότι ένας ασθενής από μόνος του ή μετά από την προτροπή του διαβητολόγου ή καρδιολόγου του έκανε ένα τρίπλεξ σε ένα διαγνωστικό κέντρο δεν επιβεβαιώνει την καλή υγεία των αρτηριών του και, δυστυχώς, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά.

Ταυτόχρονα, ο αγγειοχειρουργός θα δώσει οδηγίες για την καλή υγεία των αρτηριών, για τις ιδιαιτερότητες των διαβητικών ασθενών στο θέμα των αρτηριών του και θα ορίσει την ανάγκη για μια πιο συχνή ή και πιο αραιή παρακολούθηση.

Αντιμετώπιση

Σε κάθε έλκος στο πόδι διαβητικού ασθενή πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται αγγειοχειρουργική εκτίμηση των αρτηριών, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό και ηθικό.

Αυτό γιατί σε περίπτωση παρουσίας περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι απαραίτητη η ταχεία επαναιμάτωση του σκέλους και μάλιστα αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

diavitiko podi psilafisi

Ένα έλκος χωρίς ικανή παροχή αίματος και δεν θα επουλωθεί και θα δημιουργήσει πολλές άλλες επιπλοκές που συχνά οδηγούς στην απώλεια του σκέλους.

Ευτυχώς, αρκετές φορές η αιμάτωση είναι επαρκής και έτσι μπορεί το έλκος ή/και με τις οδηγίες και άλλων ειδικοτήτων να επουλωθεί καλώς (τοπική περιποίηση, επιθέματα, έλεγχος λοίμωξης, αντιβιοτική αγωγή, κ.α.).

Αντίθετα ακολουθεί η διαδικασία επαναιμάτωσης του κάτω άκρου (αγγειογραφία, χειρουργική ή ενδαγγειακή αποκατάσταση).

Τονίζουμε στο σημείο αυτό το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού απαιτεί τη συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων και κυρίως διαβητολόγου, αγγειοχειρουργού, λοιμωξιολόγου, ορθοπαιδικού άκρου ποδός, κ.α..

© 2024 www.vascularweb.eu Web Design by Ruler Digital Agency & CnC tech